icon-arrow-left Blogs

Voor het meisje in mijn spreekkamer

Behandelsetting

Een meisje van drie scharrelt door het speelgoed in de hoek van mijn spreekkamer. Ogenschijnlijk ontspannen spelend, houdt zij voortdurend in de gaten hoe het met haar moeder gaat. Haar moeder zit voor mij. Ze durfde haar dochter niet onder te brengen bij de buurvrouw of bij mijn collega. Ze spreekt met zachte stem over haar moeilijkheden: financiële problemen, slechte woning, geen netwerk en een onzekere toekomst. Overspoeld door haar problemen, heeft ze geen oog meer voor haar dochter. Pas als we over haar dochter spreken, komen we bij de kern van haar last. Haar stem hapert en ze vindt de woorden niet. Soms zijn er ook geen woorden voor het leed dat een mens meemaakt. En dan heb ik als psycholoog wel eens buikpijn, want wat kan ik betekenen als hulpverlener voor deze moeder en dit kind in de gelaagdheid van problemen?

icon-quote

"Soms zijn er geen woorden voor het leed dat een mens meemaakt"

Het zijn deze ontmoetingen met moeders met een kind geboren uit seksueel geweld die mij hebben gedreven onderzoek te doen dat bijdraagt aan het verbeteren van hun situatie. In de afgelopen jaren vergaarden wij daarom in verschillende projecten stukjes informatie. Samen met zeer ervaren hulpverleners combineerden we vervolgens die stukjes informatie uit de wetenschap met de expertise uit de klinische praktijk voor deze website voor moeder, kind en professional.

icon-quote

"Ik hoop dat moeders de ruimte krijgen alles te bespreken wat er in hen omgaat"

Met deze website willen we informeren, veerkracht versterken en wanneer nodig het zoeken van hulp steunen. Want wat ik hoop voor deze moeders is dat zij een professional tegenkomen die tijdens de zwangerschap al vraagt naar de oorsprong van het kind en de betekenis daarvan. Dat moeders de ruimte krijgen alles te bespreken wat er in hen omgaat. Dat vanaf het allereerste begin moeders en kinderen gesteund worden in het ontwikkelen van hun relatie. Wat ik hoop is dat er perspectief is en het meisje in mijn spreekkamer zorgeloos kan spelen, vanuit het vertrouwen dat er voor haar en haar moeder gezorgd wordt.

Elisa van Ee

 

Een mail ontvangen als er nieuwe inhoud op de website wordt geplaatst? Neem een abonnement op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief