icon-arrow-left Blogs

Professionals aan het woord

Blog 2 professionals

“Wat ik echt bewonderenswaardig vind, is hoeveel kracht deze moeders hebben. Echt, daar kun je een hoop van leren. Deze moeders hebben zo veel meegemaakt en toch knokken ze keihard voor hun kinderen. Ze zijn zó sterk.” Dit vertelde een GZ-psycholoog mij tijdens een interview. Zij werkt met moeders die een kind hebben gekregen door seksueel geweld.  

Het is ontroerend om te horen hoe zij spreekt over deze moeders, hoe zij hen in zekere zin bewondert. Deze professional is zich bewust van het bestaan van deze groep moeders, het leed dat zij hebben meegemaakt en de hulp die zij nodig hebben. Jammer genoeg herkennen veel professionals deze groep moeders (nog) niet.  

Uit interviews met zestien professionals, die allen werken met (aanstaande) moeders, blijkt dat veel professionals het lastig vinden om over seksueel geweld te praten. Dit komt omdat de professionals soms bang waren dat ze de moeder niet verder konden helpen of omdat ze niet de juiste woorden konden vinden om seksueel geweld bespreekbaar te maken. Toch is tijdens de gesprekken met deze professionals altijd naar boven gekomen dat het van groot belang is dat deze moeders en hun kinderen passende hulp krijgen.  

De problematiek van deze moeders is vaak ernstig en daardoor ook heftig te verwerken voor professionals zelf. Op momenten dat professionals specifieke casussen bespraken, zag ik de wanhoop wanneer zij vertelden dat ze een moeder uit het zicht waren verloren. Veel professionals willen graag helpen, maar weten niet goed hoe. Aan de andere kant zoeken veel moeders hulp, maar weten zij ook niet goed waar ze die kunnen vinden. Op deze website proberen we dat samen te brengen. Door uit te gaan van de kracht van deze moeders, kunnen we samen bouwen aan een mooie toekomst. 

Wil je meer lezen over de interviews die wij hebben gehouden met professionals? Lees dan het volledige Engelstalige artikel.

Wil je meer lezen over hoe je als professional praat over een beladen thema? Lees dan het Nederlandstalige artikel. 

Eline Meuleman 

 

Een mail ontvangen als er nieuwe inhoud op de website wordt geplaatst? Neem een abonnement op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief