icon-arrow-left Blogs

Zwangerschap na seksueel geweld komt vaker voor dan je denkt

Blog 3

Zwangerschap na seksueel geweld komt vaker voor dan je denkt, toch wordt er bijna niet over gesproken. In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor seksueel geweld, denk aan de #MeToo-beweging en de misbruikzaken in de sport- of muziekwereld. Die aandacht heeft geleid tot een nationale en internationale discussie over de aanwezigheid van seksueel geweld in onze samenleving. Dat is belangrijk. Maar ondanks deze heel belangrijke discussie blijft één probleem onbesproken: zwangerschap door seksueel geweld. En dat is bijzonder. Want volgens de schattingen van zwangerschappen na seksueel geweld, zijn er in Nederland 40.000-120.000 vrouwen die dit tijdens hun leven hebben meegemaakt.

icon-quote

"Hoe meer steun je voelt na een heftige ervaring, hoe kleiner de kans is dat je klachten ontwikkelt en hoe sneller je herstelt"

Uit onderzoek weten we dat de steun die je ervaart na een heftige ervaring een belangrijke invloed heeft op de klachten die je ontwikkelt, maar ook op je herstel. Hoe meer steun je voelt na een heftige ervaring, hoe kleiner de kans is dat je klachten ontwikkelt en hoe sneller je herstelt. Steun van anderen is dus belangrijk. Maar als er in de samenleving niet over een bepaald onderwerp wordt gesproken, als er misschien wel een taboe op ligt, dan is het moeilijk om als slachtoffer over die gebeurtenis te praten. En dan is het onmogelijk om je gesteund te voelen.

Laten we daarom met elkaar meer aandacht hebben voor de gevolgen die vrouwen (en mannen) ervaren door seksueel geweld en dit bespreekbaar maken. Laten we proberen hun ervaring te begrijpen. Zodat zichtbaar wordt wanneer ze zich krachtig en wanneer ze zich kwetsbaar hebben gevoeld. Alleen dan kunnen we hen de steun bieden die zij nodig hebben.

Elisa van Ee

 

Een mail ontvangen als er nieuwe inhoud op de website wordt geplaatst? Neem een abonnement op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief