icon-arrow-left Kinderen

Ben ik geboren uit een verkrachting?

Geboren vanuit verkrachting

Misschien denk je vaak: “Waarom ken ik mijn vader niet? Wie is hij eigenlijk?” Het kan zijn dat je dit al eerder aan je moeder hebt gevraagd en dat je steeds geen antwoord op die vraag krijgt. Je denkt dat ze het een moeilijke vraag vindt. Ze praat er uit zichzelf ook niet over en daarom denk je misschien dat er iets moeilijks is gebeurd tussen haar en hem.

Op sociale media lees je tegenwoordig veel over seksueel geweld. Als een vrouw gedwongen wordt tot seks met een man dan wordt ze soms zwanger. Misschien is dat met je moeder gebeurd en misschien ben jij het kind dat hieruit geboren is.

Op deze website kun je lezen hoe je hierover kunt praten met je moeder en wat jou kan helpen om je uiteindelijk beter te voelen.

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Een tiener geboren uit seksueel geweld vertelt over haar ervaringen. Om de privacy van de tiener te beschermen werd zij gespeeld door een actrice.
icon-quote

"Kinderen op school vroegen altijd waar mijn vader was. Mijn moeder gaf nooit antwoord als ik iets over mijn vader vroeg. Ik ben gaan zoeken in haar papieren en kwam erachter dat ik geboren ben uit een verkrachting. Bij de psycholoog vertelde mijn moeder dat ze niet meer terug wil denken aan mijn vader, omdat ze bang voor hem is. Ik zei dat ik het erg vond dat ze door mij steeds aan die akelige dingen moest denken. Ik ben wel blij dat we hier samen over gepraat hebben."

Jongen, 13 jaar

Onrust

Niet weten wie je vader is, kan je een naar gevoel geven. Misschien heb je vragen zoals: “Waarom wil mijn vader me niet kennen?” En misschien vind je het moeilijk om dit aan je moeder te vragen. Net alsof zij niet goed genoeg is. En wat als je vader je moeder pijn heeft gedaan? Wil je zoiets wel weten?

Je hebt veel vragen, maar geen antwoorden. Hierdoor kun je je eenzaam en onzeker voelen. Piekeren komt ook veel voor. Piekeren is denken in cirkels: Je denkt steeds weer na over dezelfde vraag en je komt er niet uit. Piekeren kost veel tijd en energie. We geven hier een oefening om het piekeren te stoppen en een oefening die helpt om je aandacht te houden op positieve emoties.

Het gesprek aangaan

Als je zulke belangrijke vragen hebt over je afkomst en je wilt erover praten, dan kan het een goed begin zijn om een brief te schrijven met wat je wilt zeggen of vragen. De brief kan helpen om alles op een rijtje te zetten en samen te praten. Je kunt vragen of iemand met je mee wil lezen voor je de brief aan je moeder geeft. Belangrijk is dan wel dat jij en je moeder allebei vertrouwen hebben in die persoon.

Als je jezelf klaar voelt voor het gesprek, zoek dan een moment dat je moeder ook echt tijd heeft. Vertel aan haar welke gedachten je hebt. En hoe het voelt dat je je vader niet kent. Pak je brief er maar bij, lees hem voor of laat je moeder hem zelf lezen. Misschien helpt het om de persoon die je heeft geholpen met de brief, erbij te vragen. Dan kan hij of zij helpen als je even niet meer weet wat je moet zeggen.

In de documentaire ‘Brief van mijn kind’ schrijft Shakya een brief aan zijn moeder. Ook Shayka is geboren na een verkrachting. Bekijk deze documentaire via de volgende link:

https://www.npostart.nl/brief-van-mijn-kind/21-08- 2011/POW_00381146
Video: Beugel, I. (Regisseur). (2011).Brief van mijn kind.IKON.