icon-arrow-left Kinderen

Lijk ik op mijn vader?

Wie is mijn vader?

Heb je met je moeder gesproken over je afkomst? (kijk op de pagina het gesprek aangaan). Dan kan het zijn dat je nu zeker weet dat je geboren bent uit seksueel contact dat je moeder niet wilde. Dat is moeilijk om te weten: Je vader heeft je moeder pijn gedaan.

icon-quote

"Het moeilijkste vind ik dat ik mijn vader niet ken… Heeft hij mijn moeder pijn gedaan? Is hij een slecht mens? Lijk ik op hem? Ben ik dan ook slecht? Ik wil later verpleegkunde of geneeskunde studeren. Dan kan ik iets goeds doen voor mensen. Heeft mijn vader ook goede kanten? Heb ik die ook? Misschien is mijn vader ook wel arts… Als ik hem ooit ontmoet, zal hij dan weten dat ik zijn zoon ben? Ik heb zoveel vragen en misschien krijg ik wel nooit antwoord."

Jongen, 16 jaar

Misschien heb je veel verschillende gedachtes en gevoelens. Veel jongeren denken bijvoorbeeld: “Houdt mijn moeder wel van mij? Wat voor soort man is mijn vader? Weet hij dat ik besta? Lijk ik op hem?” Je kunt niet op alle vragen een antwoord vinden. Het is ook verdrietig: misschien ga je nooit je vader ontmoeten. Probeer je vragen op te schrijven. Als je wilt kun je die bespreken met je moeder of iemand anders die je vertrouwt.

Misschien heb je ook andere gevoelens zoals schaamte, schuld, boosheid en angst. Of je wilt juist extra je best gaan doen voor je moeder. Dat zijn heel gewone reacties. Maar bedenk altijd dat wat er met je moeder is gebeurd, niet jouw schuld is.

Jij bent jij

Neem de tijd om je gedachten en gevoelens beter te leren kennen en te begrijpen. Maar vergeet niet om ook aandacht te geven aan jezelf en je leven NU. En aan je toekomst. Jij bent jij. Je bent niet je geschiedenis én je geschiedenis bepaalt niet alles. Ook niet als je bijvoorbeeld bepaalde (uiterlijke) eigenschappen van je vader hebt. Hoe jij nu leeft, met alle moeilijke en leuke dingen die daarbij horen, maken jou óók tot wie je nu bent en hoe je wilt worden.

Wil je meer ontdekken over wie jij bent, kijk dan op de pagina jij mag er zijn.