icon-arrow-left Kinderen

Jij mag er zijn!

Identiteit

Identiteit... Wat is dat? Identiteit is je unieke zelf, iets wat je hele leven van jou blijft. Wie je bent en hoe je denkt. Je identiteit bestaat uit veel dingen, zoals de dingen die je hebt meegemaakt en wat je daarvan hebt geleerd. De dingen in het leven die je belangrijk vindt en hoe je daarmee omgaat. Denk maar aan een bloem, bijvoorbeeld een roos. Geen roos is hetzelfde, iedere roos ontwikkelt zich van knop naar bloem op een unieke manier. De blaadjes zijn in alle fasen van de roos dezelfde blaadjes, maar ze kunnen er anders uitzien en anders ruiken.

icon-quote

"Nadat mijn moeder mij had verteld over de verkrachting ben ik best lang boos geweest. Vooral op mezelf, maar ook op mijn moeder. En op mijn vader, al ken ik hem niet. Mijn vriendinnen hebben allemaal ‘normale ouders’ en ik had niet eens een familie waar ik bij hoorde. Dit heb ik gezegd tegen mijn moeder. Toen heeft mijn moeder mij verhalen verteld over vroeger, over haar familie. Op de een of andere manier hielp dat. Het hielp mij om mij weer thuis te voelen bij mijn moeder. Wij hebben ook een familie."

Een meisje van 14 jaar

Misschien ben je bang dat je net als je vader bent. Dat is niet zo. Ieder mens heeft zijn eigen identiteit en die bestaat uit méér dan de eigenschappen die je meekrijgt. Je wordt ook gevormd door belangrijke mensen om je heen, de dingen die je meemaakt en je gezondheid.

Jouw achtergrond

Geadopteerde kinderen hebben ons verteld hoe belangrijk het voor hen is om te weten waar ze vandaan komen. Veel kinderen willen weten wie hun biologische ouders zijn, bij welke cultuur ze horen en waarom ze geadopteerd zijn. Het antwoord op deze belangrijke vragen kan helpen bij het vormen van een eigen identiteit. Misschien wil jij ook graag weten: waar komt mijn vader vandaan, wat is er gebeurd en waarom? Het moet moeilijk zijn om misschien wel nooit een antwoord te krijgen of maar een half antwoord. Bedenk dan dat jouw identiteit vooral gevormd wordt door het deel van je geschiedenis dat je wél kent en minder door het deel dat je niet kent.

Verbondenheid

Het bij iemand horen is ook belangrijk voor de vorming van een identiteit. Ieder mens wil zich verbonden voelen aan een of een paar mensen. De band met je moeder begint al als je nog in haar buik bent. Een band heb je niet alleen met je moeder, maar krijg je ook met andere mensen, zoals familieleden of goede vrienden. De band die je hebt met anderen, maakt je sterk in je leven. Je hoort bij elkaar, maar staat wel ‘op eigen benen’. Zo kun je zelf beslissingen nemen, nadenken over de keuzes die je wilt maken en verantwoordelijkheid (leren) dragen.

Stevig op eigen benen

Autonomie betekent ‘op eigen benen staan’. Als je autonoom bent vertrouw je op je eigen denken en eigen doen. Daarbij hou je rekening met de ideeën en wensen van anderen.

Op je eigen benen gaan staan leer je in de loop van de tijd. Als je meer zelfstandig dingen gaat doen, leer je te vertrouwen op jezelf en je eigen mogelijkheden. En je leert dat verbondenheid met anderen altijd belangrijk blijft. Daardoor vergroot je ook weer jouw eigenheid, wie jij bent!