icon-arrow-left Moeders

Hoe bouw ik een relatie met mijn kind?

icon-quote

"Vaak, als mijn zoon Abby niet luistert, dan zie ik de vader van Abby, de man die mij zo’n pijn deed. Hij luisterde ook niet naar mijn ‘nee’. Dan krijg ik weer hetzelfde gevoel als toen het gebeurde en dan ga ik schreeuwen en word ik boos: “Waarom doe je niet wat ik zeg!” Als ik dan Abby wil troosten, lijkt het of hij me niet hoort, hij wil niet naar me toekomen. Dan word ik boos op mezelf en voel me een slechte moeder. Moeders moeten niet schreeuwen. Ik voel me niets waard en ik voel me slecht. Dan word ik opnieuw boos op Abby, door hem voel ik mij zo! 

Jocelyn 

Stress hanteren

In deze situatie heeft Jocelyn een ‘stress-uitschieter‘. Dat heeft iedereen wel eens. Bijvoorbeeld als je heel erg schrikt of als iemand iets doet wat heel naar is. Je kunt naar boven of naar beneden uitschieten. Kijk maar naar dit plaatje: 

Raam van tolerantie

Een beetje stress is goed, want het helpt ons om actief en oplettend te blijven. Zolang je maar in het groene gebied blijft, dus zonder uitschieters, kun je goed blijven nadenken over wat je doet en hoe je dat doet. En kun je blijven nadenken over wat het effect op anderen is van wat jij doet.

Je stressraam: Window of Tolerance

Ieder mens heeft een bepaalde spanning nodig om de dingen te doen die nodig zijn. Deze spanning blijft binnen het ‘stressraam’. Dan kun je rustig blijven nadenken, een planning maken enzovoorts. Bij gevaar geeft je brein een sterk teken: gevaar! In het lichaam vindt een alarmreactie plaats. De spanning gaat dan snel omhoog. Als de stress te groot wordt, kom je in het rode gebied. Je verliest de controle. Je reageert wel, maar je reacties zijn fel en heftig en zonder controle. Of je komt in het onderste grijze gebied. Dan verlies je jezelf ook, maar je reageert niet meer. Je lijkt verdoofd, of bevroren…. Alsof je er niet meer bij bent. Het kan voor je kind moeilijk of verwarrend zijn wanneer je langere tijd nauwelijks reageert. Je kind kan hierdoor angstig worden en zich terugtrekken of juist veel harder proberen om de aandacht te krijgen.

Jocelyn en Abby

Het gedrag van Abby herinnert zijn moeder aan heel nare gebeurtenissen. Deze herinnering geeft haar zó veel stress dat ze reageert zonder na te denken. Ze gaat schreeuwen. Ze is in het rode gebied.

Bij Abby geeft dat ook stress. Hij is klein en kan nog niet goed zeggen hoe het voor hem is. Misschien wordt hij bang en kan hij niets meer doen. Hij komt in het grijze gebied en trekt zich terug. Misschien hoort hij zijn moeder niet eens meer.

Jocelyn voelt zich een slechte moeder en een slecht mens. Dit geeft ook weer stress, en het maakt haar boos op Abby. Ze denkt dat hij haar expres boos maakt, of ze denkt dat hij alle slechte eigenschappen van zijn vader heeft. Het is moeilijk om nog iets positiefs te zien.

Jocelyn en Abby zitten samen in een negatieve cirkel waar ze moeilijk uitkomen.

Als je ook wel eens ervaart dat je met je kind in een negatieve cirkel zit, kunnen onderstaande oefeningen helpen. Kies de oefening(en) die passen bij jouw situatie.