icon-arrow-left Moeders

Wanneer en waar vraag ik hulp?

Twijfels

Als je zwanger wordt na seksueel misbruik gebeurt er veel tegelijk. Het kan zijn dat je allerlei ingewikkelde gevoelens hebt zoals boosheid, walging en schaamte, of je voelt je schuldig. Ook sta je voor de moeilijke vraag een beslissing te nemen over je ongeboren kind. Wil je het houden of niet? Soms heb je geen keuze, omdat het beëindigen van een zwangerschap niet mogelijk is vanwege culturele of godsdienstige redenen. Ook kan het zijn dat je de zwangerschap te laat hebt ontdekt waardoor de periode waarbinnen je de zwangerschap kunt beëindigen voorbij is.

icon-quote

"Lange tijd praatte ik niet tegen mijn zoon David en bleef ik op afstand van hem. Ik had te veel stress en herinneringen als ik naar hem keek. Ik ging dan naar de andere kamer en hij bleef zitten in een hoek. Hij huilde veel, sliep slecht en schreeuwde soms zo lang. Ik wist niet hoe ik hem moest troosten of hoe ik hem rustig kon krijgen. Ik schaamde me hiervoor."

"In rustige momenten realiseerde ik me dat hij nog maar een klein kind was. Ik was er niet voor mijn kind. Als ik probeerde bij hem te komen, rende hij weg. Hij liet zich niet aanraken. Toen wist ik dat ik hulp nodig had, maar niemand hielp mij en ik wist niet waar ik hulp moest zoeken."

Het is heel goed om moeilijke beslissingen zoals deze te bespreken met iemand die je vertrouwt. Als er geen mensen zijn die je voldoende vertrouwt, overleg dan eens met je huisarts. Je huisarts kan je naar een geschikte organisatie verwijzen.

Zorgen

Als je het kind wilt houden kunnen vragen en twijfels blijven bestaan. Kan ik nu moeder zijn? Kan ik mijn kindje los van het misbruik gaan zien, of zal ik er steeds aan herinnerd worden? Kan ik wel van het kind gaan houden en lukt het me om dit kind te geven wat het nodig heeft, zodat het kan groeien en zich ontwikkelen?

De meeste vrouwen in deze situatie denken veel na over deze dingen. Het is goed deze vragen te bespreken. Dat kun je doen met een goede bekende, een lotgenoot of met iemand van een organisatie waar je hulp kunt krijgen.

Ook zijn er vaak andere nuttige vragen zoals: welke spullen heb ik nodig en hoe kom ik daaraan, hoe kan ik toch mijn opleiding afmaken. Op deze pagina vind je meer informatie.

Klachten na seksueel geweld

Op de pagina over seksueel traumalas je dat lichamelijke en emotionele klachten vaak voorkomen na het meemaken van seksueel contact tegen je zin Bij lichamelijke klachten is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken via de huisarts.

Als de emotionele klachten langer duren dan een maand raden we je aan hiervoor hulp te zoeken. De klachten gaan niet over als je er geen aandacht aan besteedt! Misschien praat je liever niet over zo'n moeilijke ervaring, waar je je misschien voor schaamt. We raden je toch aan dit te doen. Het kan opluchten iemand te vertellen wat je hebt meegemaakt. Bedenk dat zorgverleners, zoals dokters of therapeuten, zich moeten houden aan hun beroepsgeheim. Dat betekent dat wat jij ze in vertrouwen vertelt ze niet door mogen vertellen, behalve als dit schadelijk is voor jou of je kind. Als slachtoffer van een seksueel trauma kan je emotionele hulp krijgen van verschillende organisaties. Mensen die werken bij deze organisaties denken met je mee en beantwoorden je vragen. Hierdoor kun je je beter gaan voelen. Dat helpt ook weer je kind.

Waar kun je terecht voor emotionele hulp?

Waar kun je terecht voor gynaecologische problemen?

Aan seksueel geweld kun je allerlei klachten overhouden. Het kan gaan om pijnklachten, een wond in de vagina, plasproblemen en bloedingen. Enkele experts op het gebied van seksueel geweld en gynaecologie staan in de tabel hieronder. Voor een volledig overzicht kun je kijken op http://www.beschadigdlichaam.nl/

Hulp vragen, ouder – kind relatie

Hierboven noemden we een aantal klachten die een goede reden zijn om hulp te vragen. Dat kan jou helpen én je kind. Als het met jou beter gaat, lukt het ook beter om voor je kind te zorgen. Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat jij er met veel liefde voor je kind bent.

Soms gaat het echt niet goed in de relatie met je kind. Bijvoorbeeld, als je het gevoel hebt dat je kind je expres uitdaagt, of als je geen positieve gevoelens voor je kind voelt. Het is niet ongewoon als je niet altijd van je kind houdt, of wel eens een poosje zonder kind zou willen zijn. Dat hebben meer moeders. En zeker als je erg moe bent, kan dat gebeuren. Als dit een blijvend gevoel is, betekent het dat een relatie opbouwen met je kind niet vanzelf gaat. Hierbij kun je hulp vragen. Het laat zien dat je een goede moeder wilt zijn, je zult er niet om afgewezen worden.

Daarnaast zijn er ook organisaties waar je heen kunt voor specialistische hulp. Een huisarts moet je hiernaar doorsturen. Bespreek met je huisarts naar welke organisaties je toe kunt.Drie voorbeelden hiervan zijn het Psychotraumacentrum Zuid Nederland, Stichting Arq-Centrum 45 en De Evenaar.

Psychotraumacentrum Zuid Nederland, Reinier van Arkel
Bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland worden moeders geholpen die te maken hebben gehad met seksueel geweld en daarna zwanger zijn geworden. Ze hebben klachten als gevolg van deze schokkende ervaring en zijn op hetzelfde moment moeder. De psychologen die hier werken weten hoe ze jou en je kind het beste kunnen helpen. Ze besteden eerst aandacht aan jouzelf en jouw verleden, maar doen er ook alles aan om je kindje te helpen. Kijk op de website voor meer informatie en contact:

Ga naar het psychotraumacentrum Zuid Nederland


Stichting Arq-Centrum 45
Stichting Arq zorgt voor mensen met psychotraumaklachten én hun kinderen. Moeders die gedwongen seks hebben meegemaakt kunnen hier een behandeling krijgen. Ze hebben klachten als gevolg van deze schokkende ervaring en zijn op hetzelfde moment moeder. Er worden ouder–kind behandelingen gegeven waar hulp gegeven wordt bij het verbeteren van de relatie.

Ga naar Centrum 45


De Evenaar, GGZ Drenthe
De Evenaar helpt mensen met verschillende culturele achtergrond. Zoals (arbeids)migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Mensen van alle leeftijden, dus ook kinderen, kunnen bij de Evenaar terecht.

Ga naar de Evenaar

Voor contactgegevens kijk op rijksoverheid.nl