icon-arrow-left Moeders

Zijn er nog andere vormen van steun?

Hulp zoeken

Op de pagina 'wanneer en waar vraag ik hulp?'kun je lezen waar je terecht kunt voor hulp voor jou en je kindje. Het kan zijn dat je ook nog met andere vragen zit, zoals: Kan ik bij de politie aangifte doen? Kan ik financiële hulp krijgen? Kan ik met andere moeders praten? Zijn er apps voor ontspanningsoefeningen? Op deze pagina staan antwoorden op deze vragen.

Veiligheid voor alles

Wat doe je als je ontdekt hebt dat je zwanger bent maar het seksueel geweld gaat nog door? Jij en je ongeboren kind zijn dan niet veilig en het is belangrijk dat jullie dat wel zijn. Als de onvrijwillige seks in de thuissituatie gebeurt vindt zoek dan contact met de Blijfgroep. De Blijfgroep zet zich in voor slachtoffers van huiselijk geweld. Seksueel geweld in de thuissituatie is een vorm van huiselijk geweld.

Ga naar blijfgroep.nl

Als je niet thuis bent maar ergens tegen je wil vastgehouden wordt, probeer dan contact te zoeken met Comensha. Comensha is een landelijke organisatie, die zich inzet voor het stoppen van uitbuiting van mensen. Deze organisatie kan je in contact brengen met veiligeopvang, (juridische) begeleiding en ondersteuning.

Ga naar comensha.nl

Aangifte doen bij de politie 

Seksueel geweld is een misdrijf. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. Dit kan een lastige beslissing zijn. Misschien ken je de dader wel, of schaam je jezelf. Bedenk dat wat er met jou is gebeurd is, nooit had mogen gebeuren, en dat de dader hiervoor gestraft kan worden. Jijzelf bent hiervoor in Nederland niet strafbaar! Aangifte doen kun je tot 15 jaar na de gebeurtenis. Als de dader minderjarig was is dit korter. Als jijzelf minderjarig was kun je aangifte doen tot 15 jaar nadat je 18 bent geworden.

Als je besluit om aangifte te doen maak dan een afspraak. Je kunt vragen om door een vrouwelijke politieagent geholpen te worden, als je dat prettiger vindt. Bel naar 0900-8844 en vraag naar een zedenpolitie bij jou in de buurt. De politie heeft een filmpje gemaakt over hoe ze je kunnen helpen en wat er gebeurt als je aangifte doet.

Bekijk dit filmpje

Financiële hulp

Als je zoiets schokkends hebt meegemaakt als een verkrachting of aanranding, kan het zijn dat je daardoor zoveel klachten krijgt dat je niet meer kan werken of zelfs je baan verliest. Of je moet hoge kosten betalen voor therapie. Geldproblemen kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk herstelt van schokkende gebeurtenissen. Als slachtoffer van seksueel geweld kun je in sommige gevallen geld terugkrijgen, voor een therapie of bij inkomstenverlies.

Materiële hulp

Materiële hulp
Als je een kindje krijgt zijn er veel spullen nodig. Misschien heb je te weinig geld om die te kopen. De organisatie Stichting Babyspullen kan helpen met een startpakket. Dit pakket moet aangevraagd worden door een samenwerkende hulporganisatie, verloskundige of kraamzorgorganisatie.

Ga naar stichting babyspullen

Het is belangrijk dat je binnen drie dagen na de geboorte aan de gemeente meldt dat je kind is geboren. Dat kan iemand zijn die bij de bevalling was, of een medewerker van het ziekenhuis waar de bevalling was.

Zie voor bijzonderheden hierover de webpagina van de Nederlandse overheid

Als je illegaal in Nederland bent heeft je kind toch rechten. Een organisatie die hier veel van weet en je kan helpen is Defence for Children.

Ga naar Defence for Children

Online zelfhulp

Voel je je vaak boos of gespannen? Wil je ontspanningsoefeningen doen of tips ontvangen om gezonder te eten? Hieronder staan verschillende apps die je kunt downloaden op je telefoon, tablet of computer.